20 Curiositats sobre Suècia

Explora 20 curiositats fascinants sobre Suècia en aquesta guia. Des de la seva gastronomia única fins als seus paisatges naturals impressionants, descobreix els trets més singulars i captivadors d’aquest país nòrdic. Una oportunitat per aprofundir en la cultura, la història i les meravelles que fan de Suècia un destí tan atractiu.

 1. La moneda i l’ús d’efectiu: Suècia té la seva pròpia moneda, la corona sueca (SEK), però l’ús d’efectiu ha disminuït considerablement. Molts llocs prefereixen pagaments electrònics i gairebé totes les transaccions es fan amb targeta o aplicacions de pagament.
 2. Extensió i població: Suècia és un país relativament gran en extensió territorial, però té una població moderada en comparació, una extensió de 450,295 quilòmetres quadrats i una població d’aproximadament 10 milions d’habitants. És conegut per la seva àmplia extensió de terrenys naturals.
 3. La religió: La majoria de la població a Suècia pertany a l’Església de Suècia, que és una església luterana. Tot i això, en els últims anys, la pràctica religiosa ha disminuït significativament, i una part considerable de la població no està afiliada a cap religió.
 4. Minories ètniques: Les minories ètniques a Suècia són una part essencial de la diversitat cultural i ètnica del país. Al costat de la població sueca majoritària, hi ha diverses comunitats de minories que contribueixen significativament a la riquesa cultural del país.
  1. Samis: El poble sami és una de les minories més notables a Suècia, especialment a les regions septentrionals del país. Els samis tenen la seva pròpia llengua, cultura i tradicions úniques. S’han dedicat històricament a la cria de ren, la pesca i la caça, i la seva cultura està profundament connectada amb la natura i el territori àrtic.
  2. Tornedalen: El poble Tornedalen és una comunitat minoritària que habita la vall del riu Torne, a la regió septentrional de Suècia. Aquesta regió limita amb Finlàndia i Noruega, i els seus habitants tenen una identitat cultural i lingüística pròpia. La llengua principal del poble Tornedalen és el meänkieli, una variant del finès que és reconeguda com a llengua minoritària a Suècia. La cultura del poble Tornedalen reflecteix una combinació única entre les influències sueques, finlandeses i de les altres regions escandinaves properes. Les seves tradicions, cançons, danses i arts reflecteixen aquesta fusió cultural.
 5. La mineria: Suècia té la mina subterrània més gran i moderna del món, situada a Kiruna. Aquesta mina produeix principalment ferro. És una de les principals fonts d’extracció de ferro a escala mundial. Aquesta mina ha estat en operació des de principis del segle XX i ha tingut un impacte significatiu en la regió i en la indústria del ferro a escala global.
 6. El ritual del fika: El fika, l’hora del cafè suec, no és només sobre beure cafè; és una experiència social. És una pausa per gaudir de cafè o te amb algun acompanyament com pastissos o galetes. És una tradició important i una manera perfecta de conèixer la cultura local.
 7. Pilotilles: Les pilotilles, o “köttbullar” en suec, són les famoses boletes de carn que formen part rellevant de la gastronomia sueca. Són un plat tradicionalment fet amb carn picada, sovint de vedella o porc, barrejada amb pa, llet, ceba i altres ingredients, donant-los un gust tendre i saborós. Aquestes boletes de carn se solen servir amb salsa de cireres, patates i melmelada de nabius, i són un plat popular i estimat tant per locals com per visitants que desitgen experimentar la cuina tradicional sueca.
 8. Parcs nacionals: Suècia va ser el primer país a establir parcs nacionals a Europa. Té una gran quantitat d’espais naturals protegits.
 9. Premis Nobel: Aquests prestigiosos premis són atorgats a persones i institucions notables per les seves contribucions a diferents àrees com la pau, la literatura, la medicina, la física i la química i se celebren a Estocolm. El Premi Nobel de la Pau és un dels més reconeguts.
 10. L’assumpció de Santa Llúcia: Una tradició sueca que se celebra el 13 de desembre, amb nenes que porten llums a les seves capses en honor a Santa Llúcia, simbolitzant la llum en els dies més foscos.
 11. Nadal i advent: A Suècia, Nadal és una celebració important. Els preparatius comencen amb l’Advent, amb l’encès progressiu de quatre espelmes, una per cada diumenge abans de Nadal. És comú tenir decoracions i la tradició del calendari de l’Advent amb petites sorpreses per als nens.
 12. ABBA: Aquest grup musical suec és icònic i famós a escala mundial per les seves cançons pop i el seu èxit durant els anys 70 i 80. Han deixat una empremta en la música pop i encara són una influència important.
 13. IKEA: Una de les empreses més conegudes originària de Suècia, coneguda pels seus mobles d’auto-muntatge i per ser una de les marques més reconegudes globalment en el sector de la decoració i mobiliari per a la llar.
 14. Volvo: Volvo és una marca sueca de cotxes coneguda internacionalment. A part de la seva producció de cotxes, la companyia ha realitzat contribucions notables en la indústria automobilística i altres àmbits. Algunes d’aquestes contribucions clau inclouen l’Invent del cinturó de seguretat. Volvo és reconeguda per haver desenvolupat el cinturó de seguretat de tres punts, una innovació que ha salvat milions de vides.
 15. Spotify: Una de les plataformes de streaming de música més populars i conegudes del món, fundada a Suècia. Ha canviat la forma en què escoltem i accedim a la música.
 16. Aurores boreals: La regió septentrional de Suècia ofereix l’oportunitat d’observar les increïbles aurores boreals durant l’hivern.
 17. La nit polar i el sol de mitjanit: A les regions septentrionals de Suècia, durant l’estiu, es pot experimentar el sol de mitjanit, un fenomen en què el sol no es pon, oferint un dia llarg i lluminós. Al contrari, a l’hivern, hi ha el fenomen de la nit polar, on el sol no surt durant dies o setmanes consecutives.
 18. Allemansrätten: Un dret únic a Suècia que permet a les persones gaudir de la natura de manera lliure, com acampar, caminar i recollir fruita i bolets en terres públiques, sempre amb respecte i responsabilitat cap a la natura i la propietat privada. La connexió amb la natura és fonamental a Suècia, i molts suecs tenen la tradició de passar temps a les seves segones residències, conegudes com a “stuga,” que sovint es troben en entorns naturals.
 19. Cultura de la sauna: Tot i que és una pràctica comuna a molts països nòrdics, a Suècia hi ha una gran tradició de saunes. És habitual fer sessions de sauna per relaxar-se i socialitzar.
 20. El principi de transparència: Suècia és coneguda per la seva transparència en molts aspectes. L’informe anual de tots els ciutadans sobre les seves rendes és públic!

Vols venir a veure les Aurores Boreals a Suècia?

Subscriu-te a la newsletter i t’enviarem tota la informació al mail