Els Samis: els últims indígenes d’Europa

Qui son els Samis?

Els samis són un poble indígena que viu tradicionalment a les regions àrtiques de Noruega, Suècia, Finlàndia i Rússia. També són coneguts com a lapons o laplanders. Els samis han estat presents a aquestes terres durant milers d’anys i tenen una llengua, cultura i tradicions úniques.

Els samis han mantingut tradicionalment una vida nòmada, criant renns i caçant en els boscos i les muntanyes de la regió. La seva cultura tradicional es basa en la natura i la vida al voltant dels renns, i estan profundament connectats amb el seu entorn natural. Els samis també tenen una llarga història de resistència davant de la colonització i l’opressió.

Avui en dia, molts samis encara viuen de la criada de renns, però també hi ha una gran població que treballa en altres sectors, com ara la pesca, la caça, el turisme i la indústria. Els samis tenen drets especials reconeguts per les lleis dels països on viuen, però també continuen lluitant per mantenir la seva cultura i els seus drets com a poble indígena.

Sápmi o Laponia?

Sápmi és el nom que els samis donen a la seva àrea ancestral, que s’estén a través dels territoris de Noruega, Suècia, Finlàndia i Rússia. És un terme utilitzat pels samis per referir-se al seu propi poble i a la seva terra. La regió de Sápmi té una gran importància cultural i simbòlica per als samis, ja que és la terra on han viscut durant milers d’anys i on han desenvolupat la seva pròpia llengua, cultura i tradicions.

Per al turisme, Sápmi és sovint coneguda com a “Laponia” o “Lapònia”, que és el nom que els països nòrdics utilitzen per promocionar la regió com a destinació turística durant les festes de Nadal i d’hivern. No obstant això, aquest terme no és utilitzat pels samis per referir-se a la seva terra i és considerat per alguns com a inexacte o fins i tot ofensiu. Així, és important tenir en compte que hi ha una diferència entre Sápmi, la regió ancestral del poble sami, i Laponia, una regió turística que inclou Sápmi i altres zones del nord d’Europa.

Quina llengua parla el poble Sami?

Els samis tenen la seva pròpia llengua, anomenada sami, que pertany a la família de llengües uràltiques. El sami és una llengua amb diverses variants, els dialectes varien lleugerament en fonètica, vocabulari i gramàtica, però es consideren mutuament intel·ligibles.

Aquestes llengües són:

  1. El sami septentrional (o d’Àrtic)
  2. El sami de Lule
  3. El sami de Pite
  4. El sami de Ume
  5. El sami meridional (o de Laponia)
  6. El sami de Llengües (o d’Utsjoki)
  7. El sami de Kildin
  8. El sami de Ter (o de Kola)
  9. El sami d’Inari

La llengua sami és una part fonamental de la cultura i la identitat del poble sami, i és parlada per uns 20.000 a 30.000 parlants en total. Tot i que la majoria dels samis també parlen les llengües nacionals dels països on viuen, la preservació del sami i la seva promoció com a llengua i cultura és important per als samis i per a molts altres grups que defensen la diversitat cultural i lingüística del món.

El sami septentrional és la variant més parlada i es parla en tota la regió àrtica de Noruega, Suècia, Finlàndia i Rússia, mentre que les altres llengües samis tenen un nombre més petit de parlants i es parlen en zones més específiques.

Vols venir a veure les Aurores Boreals a Suècia?

Subscriu-te a la newsletter i t’enviarem tota la informació al mail