Aurores Boreals a Catalunya: Una Nit Inoblidable

El passat 10 de maig de 2024, vam ser testimonis d’un esdeveniment excepcional i poc comú a Catalunya: les aurores boreals. Aquest fenomen, habitualment visible en latituds molt més altes, va ser un espectacle únic que ens va deixar a tots bocabadats.

Els que em coneixeu, sabeu que passo la temporada d’Aurores a Suècia i l’estiu a Catalunya. Doncs bé, just vaig arribar el 10 de maig! Si hagués arribat un dia més tard, m’hauria perdut l’experiència de veure les Aurores des de casa!

Què són les Aurores Boreals?

Les aurores boreals són un fenomen que es produeix quan les partícules carregades provinents del sol, conegudes com a vent solar, interactuen amb el camp magnètic de la Terra. Aquestes partícules exciten les molècules d’aire en les capes altes de l’atmosfera, causant l’emissió de llum en diversos colors, predominantment verds, però també amb tons vermells, blaus i violetes.

Per què vam veure les Aurores Boreals a Catalunya?

Les aurores boreals es veuen normalment en regions properes als pols magnètics de la Terra, com ara Suècia, Noruega, finaldia, el nord del Canadà i Alaska. No obstant això, ocasionalment, esdeveniments solars excepcionals com una forta tempesta geomagnètica, poden empènyer les aurores més al sud. Aquest va ser el cas del 10 de maig, quan la tempesta geomagnètica causada per la taca solar AR 3664 va crear les condicions necessàries per veure aquest espectacle lluminós fins i tot a latituds tan baixes com Catalunya.

La Taca Solar 3664 i la Tempesta Solar

La taca solar AR 3664 va generar una forta erupció solar, alliberant una gran quantitat de partícules carregades cap a l’espai. Quan aquest vent solar va arribar a la Terra, va interactuar amb el camp magnètic del nostre planeta, causant les espectaculars aurores boreals que vam poder observar.

Tornarem a Veure Aurores Boreals a Catalunya?

Les aurores boreals a latituds tan baixes com Catalunya són un fenomen molt rar. La intensitat de la taca solar AR 3664 i la subseqüent tempesta geomagnètica van ser factors excepcionals que van fer possible aquest fenomen únic. Tot i que és difícil predir amb exactitud quan es produirà un altre esdeveniment similar, sempre existeix la possibilitat durant els períodes d’alta activitat solar, coneguts com a màxim solar, que es produeixen aproximadament cada 11 anys.

Recorda però, que va ser un esdeveniment MOLT excepcional i que, si el teu somni és veure aurores, hauries de viatjar a una zona on es vegin habitualment, com Suècia. Aquí pots llegir més informació sobre el viatge de Llums de l’àrtic per veure aurores boreals.

L’Experiència de la Nit del 10 de Maig

La nit del 10 de maig va ser màgica. Des de diversos punts de Catalunya, la gent es va reunir amb càmeres i ulls ben oberts per gaudir de l’espectacle. Els colors dansants de les aurores van il·luminar el cel nocturn, oferint un espectacle visual que semblava sortir d’un somni.

Vam veure com el cel es pintava amb tons vermells brillants, amb columnes de llum que es movien i canviaven constantment. La fascinació i l’emoció entre tots els presents era palpable, i les xarxes socials es van omplir ràpidament de fotografies i vídeos que capturaven la bellesa de la nit.

Aquí podeu veure com ho vaig viure jo des de Sant Hilari Sacalm, acabada d’arribar de Kiruna!

Vols venir a veure les Aurores Boreals a Suècia?

Subscriu-te a la newsletter i t’enviarem tota la informació al mail